
Babeczki czekoladowe z kakao – prosty przepis
Babeczki czekoladowe z kakao skradły moje serce. Przepis jest prosty w wykonaniu i można przemycić trochę warzyw i owoców. Dzięki temu babeczki czekoladowe z kakao są miękkie i mokre. Babeczki i muffiny to idealny pomysł na imprezę, wycieczkę czy też na II śniadanie do pracy lub szkoły.

Babeczki czekoladowe z kakao
Babeczki i muffiny to idealne rozwiązanie na II śniadanie, przekąskę na imprezę lub miły dodatek do prowiantu na wycieczkę. Dzisiaj czekoladowa propozycja z dodatkiem warzyw i owoców.
Składniki
- ½ szklanki mąki orkiszowej, owsianej lub pszennej
- ½ szklanki płatków np. owsianych, jęczmiennych, orkiszowych
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 sztuka marchwi
- 1 średnia sztuka jabłka
- 50 gram sera twarogowego półtłustego
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 75 g masła lub oleju kokosowego
- 2 sztuki jajka kurzego
- ok. 2 łyżki słodzidła – u mnie erytrytol
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Tłuszcz roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Płatki zblendować.
- Warzywa i owoce opłukać, usunąć niejadalne części i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć lekko nadmiar wody.
- Do miski wbić jaja i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać.
- Masę nakładać do formy na muffiny.
- Babeczki włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min.
- Można je udekorować wg uznania.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze na 1 babeczkę (pamiętaj, że użyłam erytrytolu, który nie ma kalorii)
ENERGIA – 127,5 kcal
BIAŁKO – 4,5 g
TŁUSZCZ – 17,4 g
WĘGLOWODANY – 11,0 g

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

