Szybkie ciasto z jabłkami - A.M.Bernatowiczi cynamonem
Przepisy

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem – amerykaniec

Okres jesienno-zimowy to czas na korzenne, aromatyczne smaki np. ciasto z jabłkami. Bez wątpienia domowe ciasto jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają słodkości. Dlatego, że robiąc własne wypieki mamy pewność, co znajduje się w składzie. Warto stopniowo zmniejszać ilość cukru dodanego lub jego zamiennika, aby odzwyczaić kubki smakowe od słodkiego smaku.

Dzisiaj dzielę się przepisem na jedno z moich ulubionych ciast. Dodatkowo jest to szybkie i wilgotne ciasto.

Szybkie ciasto z jabłkami i olejem – składniki

Podane składniki są na blaszkę typu keksówka. Można zrobić także w większej, ale ciasto będzie niższe. Do wykonania ciasta potrzeba:

  • 4 jajka,
  • słodzidło np. ½ szklanki erytrytolu,
  • 2 szklanki mąki owsianej – ma więcej składników mineralnych, witamin i błonnika niż pszenna; jeżeli masz tylko zwykłą mąkę to ciasto również wyjdzie,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu – działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjne, pomaga zwalczać bakterie, wirusy,
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego, ponieważ jest źródłem omega-3,
  • 4-5 średnich jabłek,
  • opcjonalnie bakalie.

Wilgotne ciasto z jabłkami – przepis

Do wykonania ciasta potrzebny będzie mikser, ale ręcznie również uda się zrobić (moje zdjęcie jest tego dowodem 🙂 ) Blacha i papier do pieczenia.

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Jajka wbić do miski, stopniowo dodawać słodzidło i ucierać. Następnie dodawać olej i nadal ucierać.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszając łyżką.
  4. Następnie przenieść ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 45 min.

Ucierane ciasto z jabłkami – wartość energetyczna i odżywcza

Na koniec wartość energetyczna ciasta – całej blachy i na 100g. Do wyliczeń uwzględniłam następujące składniki: jajka, erytrytol, proszek do pieczenia, mąka owsiana, cynamon, olej rzepakowy i 4 jabłka.

Energia (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Błonnik (g)
100 g ciasta234515193
cała blacha29935819224137

DODATKOWO KILKA PROPOZYCJI PRZEPISÓW Z KATEGORII DESERY I WYPIEKI.

PRZETESTU RÓWNIEŻ INNE PRZEPISY.


Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagram Pani.Dietetyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *