Co to jest System Score
Zdrowe odżywianie

Czy system Nutri-Score jest przydatny?

Na opakowaniach produktów spożywczych jest wiele informacji, dzięki którym możemy dowiedzieć się m.in. jakie wartości odżywcze zawierają i ich przynależność do grupy wg systemu Nutri-Score. Czym on jest?

Czy system Nutri-Score jest przydatny?

Idąc na zakupy wybieram głównie produkty, które znam. Jedyne czego szukam, to daty ważności lub przydatności do spożycia. Ostatnio jednak zauważyłam, że na niektórych opakowaniach pojawiło się nowe oznaczenie – system Nutri-Score.

Co to jest Nutri-Score?

System Nutri-Score został opracowany we Francji. Za pomocą liter i kolorów pokazuje wartość zdrowotną danego produktu. Żywność została sklasyfikowana na 5 grup.

  • Grupy A-C, produkty o wysokiej wartości odżywczej, które są ważne w diecie i powinny być spożywane w większej ilości i/lub częściej:
    • A – oznaczona kolorem ciemnozielonym
    • B – jasnozielonym
    • C – żółtym
  • Grupy D-E, produkty zawierające składniki, które powinno się ograniczać:
    • D – jasnopomarańczowym
    • E – ciemnopomarańczowym
Czy system Nutri-Score jest przydatny?

Jak obliczyć Nutri-Score?

Co jest brane pod uwagę podczas klasyfikacji produktów? W zależności od zawartości poszczególnych składników w 100 g produktów przyznaje się punkty:

  • 0-10 pkt., składniki, na które należy uważać i nie spożywać ich w nadmiarze:
    • energia
    • cukier
    • kwasy tłuszczowe nasycone
    • sód z soli
  •  0-5 pkt., składniki, które są zalecane w większych ilościach:
    • owoce
    • warzywa
    • orzechy
    • błonnik pokarmowy
    • białko

Niektóre produkty ze względu na specyficzny skład są inaczej liczone – napoje, oleje, tłuszcze i sery.

Od sumy punktów przyznanych za energię, tłuszcze nasycone, cukry i sód odejmuje się sumę otrzymaną za białko, błonnik, warzywa i owoce. Od wyniku zależy do jakiej grupy zostanie przypisany produkt.

Zastosowanie Nutri-Score w praktyce

System  Nutri-Score jest pomocnym narzędziem, ale nie jest bez wad. Korzystając z niego należy pamiętać, że:

  • przypisując dany produkt do grupy bierze się pod uwagę wartość odżywczą w 100 g produktu, a poszczególne grupy produktów spożywa się w różnych ilościach
  • system nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia produktu
  • nie uwzględnia zawartości prozdrowotnych substancji takich jak np.: witaminy, antyoksydanty, kwasy tłuszczowych omega-3

Dobrym rozwiązaniem wydaje się korzystanie z systemu Nutri-Score w obrębie grupy produktów np. wybierając płatki śniadaniowe. Tylko czy można postawić znak równości pomiędzy płatkami owsianymi, a popularnymi czekoladowymi kuleczkami, kiedy oba mają kategorię A? Nie. System będzie przydatny, gdy będziemy porównywać np. kilka rodzajów czekoladowych płatków śniadaniowych.

Aktualnie system nie jest obowiązkowy. Tylko niektórzy producenci decydują się na zamieszczanie takich oznaczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *