
Delikatne ciasto orkiszowe z zatopioną gruszką
Okres jesienno-zimowy to czas na wypieki z cynamonem, czekoladą i sezonowymi owocami. Dzisiaj podzielę się delikatnym i mocno czarnym ciastem.
Gruszkę próbowałam już zatapiać w różny sposób. Tym razem postawiłam na kakao i mąkę orkiszową. Dodatkowo chciałam stworzyć ciasto bez jajek.

Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszką
Delikatne ciasto owsiane z zatopioną gruszką – przepis na blaszkę keksówkę.
Składniki
- 390 gramów mąki orkiszowej
- 3 sztuki twardej gruszki
- 190 ml oleju rzepakowego
- 150 gramów słodzidła
- 3 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka sody
- 2 łyżki octu
- 1¾ szklanki wody
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- W misce umieścić mąkę, słodzidło, kakao i sodę. Wymieszać.
- Odmierzyć olej, wodę i ocet. Wymieszać.
- Składniki płynne dodać do stałych. Wymieszać i przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem.
- Owoce umieścić pionowo w cieście.
- Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 55 min.

