Wegańskie ciasto orkiszowe z gruszką
Przepisy

Delikatne ciasto orkiszowe z zatopioną gruszką

Okres jesienno-zimowy to czas na wypieki z cynamonem, czekoladą i sezonowymi owocami. Dzisiaj podzielę się delikatnym i mocno czarnym ciastem.

Gruszkę próbowałam już zatapiać w różny sposób. Tym razem postawiłam na kakao i mąkę orkiszową. Dodatkowo chciałam stworzyć ciasto bez jajek.

Wegańskie ciasto orkiszowe z gruszką

Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszką

Delikatne ciasto owsiane z zatopioną gruszką – przepis na blaszkę keksówkę.
Course deser

Składniki
  

  • 390 gramów mąki orkiszowej
  • 3 sztuki twardej gruszki
  • 190 ml oleju rzepakowego
  • 150 gramów słodzidła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu
  • szklanki wody

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • W misce umieścić mąkę, słodzidło, kakao i sodę. Wymieszać.
  • Odmierzyć olej, wodę i ocet. Wymieszać.
  • Składniki płynne dodać do stałych. Wymieszać i przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem.
  • Owoce umieścić pionowo w cieście.
  • Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 55 min.
Keyword bez jajek, czekolada, gruszka, mąka orkiszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu