
Domowa chałka owsiano-pszenna z kruszonką na śniadanie
Zapach masła unosi się w mieszkaniu. To znak, że chałka jest prawie gotowa. Pojawia się dylemat. Zjeść chałkę z domowym dżemem agrestowym czy może wybrać świeżą wędlinę?

Domowa chałka owsiano-pszenna z kruszonką
Chałka idealnie sprawdzi się na poranne śniadanie lub słodkie II śniadanie. Można dobrać do niej np. słony dodatek – wedline, słodki – domowy dżem lub po prostu zjeść bez niczego.
Składniki
- 330 gramów mąki owsianej
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 gramów słodzidła
- 1 jajko
- 250 mililitrów ciepłego mleka lub napoju roślinnego
- 100 gramów rozpuszczonego masła lub "masła" roślinnego
- 50 gramów zimnego masła
- 25 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
- Połączyć zimne masło, 80g mąki owsianej i 30g słodzidła. Kruszonkę przenieść do miseczki, przykryć i włożyć do lodówki.
- Zacząć od przygotowania rozczynu. Do ¼ szklanki mleka dodać cukier, 3 łyżki mąki pszennej i drożdże. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aby rozczyn podwoił swoją objętość.
- Wymieszać resztę mąki z słodzidłem i solą.
- Do mąki dodać jajko, resztę mleka, rozpuszczone (ale nie gorące) masło i drożdże. Wyrabiać recznie lub za pomocą miksera – do chwili aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
- Ciasto przenieść do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętność (1-1½ godziny).
- Ciasto lekko zagnieść i przenieść na blaszkę z wyłożonym papierem. Posypać gotową kruszonką. Przykryć i odstawić na 30 min.
- Włączyć piekarnik na 180°C.
- Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min – przed wyciągnięciem sprawidzić patyczkiem czy upiekło się.
- Ciasto studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Jeżeli nie mamy w domu mąki owsianej to możemy zamienić ją na pszenną. Zamiast świeżych drożdży możemy użyć drożdży instant. Wystarczy wsypać je na etapie mieszania mąki z solą.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.
Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem
Instagram pani.dietetyczka

