Domowa chałka owsiano-pszenna
Przepisy

Domowa chałka owsiano-pszenna z kruszonką na śniadanie

Zapach masła unosi się w mieszkaniu. To znak, że chałka jest prawie gotowa. Pojawia się dylemat. Zjeść chałkę z domowym dżemem agrestowym czy może wybrać świeżą wędlinę?

Domowa chałka owsiano-pszenna

Domowa chałka owsiano-pszenna z kruszonką

Chałka idealnie sprawdzi się na poranne śniadanie lub słodkie II śniadanie. Można dobrać do niej np. słony dodatek – wedline, słodki – domowy dżem lub po prostu zjeść bez niczego.
Course śniadanie, wypieki

Składniki
  

  • 330 gramów mąki owsianej
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów słodzidła
  • 1 jajko
  • 250 mililitrów ciepłego mleka lub napoju roślinnego
  • 100 gramów rozpuszczonego masła lub "masła" roślinnego
  • 50 gramów zimnego masła
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania
 

  • Połączyć zimne masło, 80g mąki owsianej i 30g słodzidła. Kruszonkę przenieść do miseczki, przykryć i włożyć do lodówki.
  • Zacząć od przygotowania rozczynu. Do ¼ szklanki mleka dodać cukier, 3 łyżki mąki pszennej i drożdże. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce aby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • Wymieszać resztę mąki z słodzidłem i solą.
  • Do mąki dodać jajko, resztę mleka, rozpuszczone (ale nie gorące) masło i drożdże. Wyrabiać recznie lub za pomocą miksera – do chwili aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
  • Ciasto przenieść do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętność (1-1½ godziny).
  • Ciasto lekko zagnieść i przenieść na blaszkę z wyłożonym papierem. Posypać gotową kruszonką. Przykryć i odstawić na 30 min.
  • Włączyć piekarnik na 180°C.
  • Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min – przed wyciągnięciem sprawidzić patyczkiem czy upiekło się.
  • Ciasto studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Keyword drożdże, mąka owsiana

Jeżeli nie mamy w domu mąki owsianej to możemy zamienić ją na pszenną. Zamiast świeżych drożdży możemy użyć drożdży instant. Wystarczy wsypać je na etapie mieszania mąki z solą.


Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem

Instagram pani.dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu