drożdżówka orkiszowa owsiana z serem domowa bez laktozy - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie
Przepisy

Domowa drożdżówka orkiszowa z serem bez laktozy

Domowe drożdżówki na to idealne rozwiązanie dla smakoszy słodkości. Bez problemu można stworzyć idealne połączenie oraz zmodyfikować rodzaj mąki i ilość cukru dodanego.

Domowa drożdżówka z serem bez laktozy

Drożdżówki to smaczny sposób na II śniadanie lub podwieczorek. Robiąc je w domu możemy zmodyfikować rodzaj mąki i ilość cukru. Dzięki temu jest zdrowszą alternatywą dla kupnych.
Course wypieki
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

  • 4 ½ szklanki (520g) mąki orkiszowej można użyć również owsianej lub zwykłej pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 70 gramów rozpuszczonego masła
  • 60 gramów słodzidła u mnie erytrytol
  • 1 ¼ szklanka naturalnego napoju roślinnego może być również mleko krowie
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 500 gramów sera twarogowego bez laktozy
  • 2 żółtka jajek

Sposób przygotowania
 

  • Zrobić rozczyn. Do garnuszka wlać 1/4 szklanki lekko podgrzanego napoju/mleka. Dodać pokruszone drożdże i mieszać do ich rozpuszczenia. Dodać 1½ łyżki mąki i 1½ łyżeczki cukru. Wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • Mąkę, rozczyn, rozpuszczone masło, słodzidło, napój i jajka wyrobić na miękką i elastyczną masę. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Ser i żółtka rozdrobnić widelcem.
  • Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt, na stolnicy podsypanej mąką.
  • Na ciasto nanieść farsz. Dłuższe boki złożyć, tak aby nachodziły na siebie.
  • Za pomocą noża podzielić ciasto na 12 części. Każdy kawałek skręcić dwa razy i położyć na blaszkę wyłożoną papierem.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C. W tym czasie drożdżówki jeszcze trochę urosną.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Można zmniejszyć temperaturę do ok. 170°C.
  • Po wystygnięciu można ozdobić lukrem.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza 1 drożdżówki (z użyciem erytrytolu)
Energia – 274 kcal
Białko – 16 g
Tłuszcz – 10 g
Węglowodany – 30 g
Błonnik – 4 g
Keyword deser, drożdżówka, ser, wypieki

Dodatkowe propozycje na desery.

.
Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu