
Domowe kruche pieguski – ciasteczka orkiszowo-pszenne do kawy
Chrupiące i czekoladowe. Czego chcieć więcej? Delikatne ciasteczka stworzone z mąki orkiszowej i pszennej. Idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zdrowym odżywianiem i nie chcą jeszcze rezygnować całkowicie z klasycznej mąki pszennej.
Kolor zawdzięczają mące orkiszowe pełnoziarnistej. Orkisz jest rodzajem pszenicy. Jednak zawiera więcej błonnika i witamin niż pszenica.
Dodatkiem do ciasteczek jest czekolada gorzka 70%. Można również użyć klasycznej gorzkiej. Do domowych ciasteczek sprawdzą się również orzechy np. laskowej. Wystarczy je wcześniej posiekać i dodać na tym etapie co czekoladę – dodając 30g orzechów, należy zmniejszyć ilość czekolady do 70g.

Domowe pieguski czekoladowe z mąki orkiszowej i pszennej
Składniki
- ½ szkalnki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mąki pszennej
- 100 gramów czekolady gorzkiej 70%
- 1 jajko
- 125 gramów masła/ "masła" roślinnego
- 1/3 szklanki słodzidła
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Masło ucierać razem z słodzidłem.
- Wbić jajko i ucierać dalej.
- Dodać przesianą mąkę i sodę. Mieszać.
- Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku ok. 13 min.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.
Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem
Instagram pani.dietetyczka

