Domowe pieguski czekoladowe z mąki orkiszowej i pszennej
Przepisy

Domowe kruche pieguski – ciasteczka orkiszowo-pszenne do kawy

Chrupiące i czekoladowe. Czego chcieć więcej? Delikatne ciasteczka stworzone z mąki orkiszowej i pszennej. Idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zdrowym odżywianiem i nie chcą jeszcze rezygnować całkowicie z klasycznej mąki pszennej.

Kolor zawdzięczają mące orkiszowe pełnoziarnistej. Orkisz jest rodzajem pszenicy. Jednak zawiera więcej błonnika i witamin niż pszenica.

Dodatkiem do ciasteczek jest czekolada gorzka 70%. Można również użyć klasycznej gorzkiej. Do domowych ciasteczek sprawdzą się również orzechy np. laskowej. Wystarczy je wcześniej posiekać i dodać na tym etapie co czekoladę – dodając 30g orzechów, należy zmniejszyć ilość czekolady do 70g.

Domowe pieguski czekoladowe z mąki orkiszowej i pszennej

Domowe pieguski czekoladowe z mąki orkiszowej i pszennej

Kruche ciasteczka z ciasta ucieranego, z kawałkami czekolady. Można je wzbogacić o kawałki orzechów np. laskowych.
Course ciastka, deser

Składniki
  

  • ½ szkalnki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 100 gramów czekolady gorzkiej 70%
  • 1 jajko
  • 125 gramów masła/ "masła" roślinnego
  • 1/3 szklanki słodzidła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania
 

  • Masło ucierać razem z słodzidłem.
  • Wbić jajko i ucierać dalej.
  • Dodać przesianą mąkę i sodę. Mieszać.
  • Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C.
  • Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku ok. 13 min.
Keyword czekolada

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem

Instagram pani.dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu