
Domowe musli mocno czekoladowe z kawałkami czekolady
Od pewnego czasu robię regularnie domowe musli. Dlatego, że trudno znaleźć w sklepie wartościowe, smakowe płatki, które będą miały dobry skład. Natomiast z okazji niedługo obchodzonego Światowego Dnia Czekolady, przygotowałam domowe musli czekoladowe z kawałkami czekolady. Oczywiście można dowolnie modyfikować poszczególne składniki, aby stworzyć dla swoich kubków smakowych najlepszą kompozycję.

Domowe musli mocno czekoladowe z kawałkami czekolady
Niestety trudno znaleźć w sklepie wartościowe, smakowe płatki, które będą miały dobry skład.Z okazji niedługo obchodzonego Światowego Dnia Czekolady, przygotowałam domowe musli czekoladowe z kawałkami czekolady. Oczywiście można dowolnie modyfikować poszczególne składniki, aby stworzyć dla swoich kubków smakowych najlepszą kompozycję.
Składniki
- 1 szklanka dowolnych płatków u mnie mieszanka owsianych i jęczmiennych
- 1 łyżka kakao, zwykłe
- 2 łyżki miodu, płynnego
- 1 łyżka posiekanej czekolady u mnie gorzkiej
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 160°C z termoobiegiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać płatki, kakao i miód. Dobrze wymieszać.
- Płatki przenieść na blaszkę i włożyć do piekarnika na ok. 20 min (co 8 min przemieszać, aby nie przypaliło się).
- Do zimnego musli dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza na 100 g
Energia – 375 kcal
Białko – 8,8 g
Tłuszcz – 7,1 g
Węglowodany – 66,2 g
Błonnik – 6,2 g
Spróbuj innych domowych musli

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

