Domowe aromatyczne musli cynamonowe jabłkowo-migdałowe z omega-3
Przepisy

Domowe cynamonowe musli jabłkowo-migdałowe z omega-3

Domowe musli to sposób na zmniejszenie cukru dodanego oraz na rozpieszczenie naszych kubków smakowych. Dlatego dzisiaj przychodzę z propozycją na aromatyczne musli z jabłkiem i migdałami. Zawiera również siemię lniane, które jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – więcej o znaczeniu tych kwasów było w artykule 7 obszarów wspierania organizmu przez kwasy tłuszczowe omega-3. Domowe musli można dowolnie modyfikować.

Domowe aromatyczne musli cynamonowe jabłkowo-migdałowe z omega-3

Domowe cynamonowe musli jabłkowo-migdałowe z omega-3

Domowe musli to sposób na ograniczenie cukru dodanego. Można skomponować swoją ulubioną mieszankę.
Total Time 45 mins
Course II śniadanie, śniadanie
Porcje 3 porcje (ok.)

Składniki
  

  • 1 szklanka płatków, mieszanka np. owsianych, jęczmienny, orkiszowych
  • 1 większa sztuka jabłka
  • 1/2 szklanki migdałów, płatki
  • 2 łyżki miodu lub innego płynnego słodzidła
  • 3 sztuki goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki siemienia lnianego, całe

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • Jabłko opłukać, usunąć niejadalne części i zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • W misce wymieszać płatki, jabłko, miód (jeżeli nie jest płynny to należy wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej), cynamon i zmielone goździki. Wymieszać dokładnie.
  • Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Co 10 min należy przemieszać.
  • W międzyczasie podprażyć na suchej patelni siemię lniane. Jak przestygnie to zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu.
  • Kiedy musli wystygnie to dodać siemię lniane i wymieszać. Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu do 3 dni.

Wartość odżywcza

Składniki odżywcze na 100 g musli:
ENERGIA – 249,6  kcal
BIAŁKO –  7,7  g
TŁUSZCZ –   9,9 g
WĘGLOWODANY –   33,8 g
w tym cukry* – 12,0 g
 
*wartość pochodzi z miodu, owoców, migdałów i płatków
Keyword granola, musli, omega-3, płatki

Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu