
Domowe cynamonowe musli jabłkowo-migdałowe z omega-3
Domowe musli to sposób na zmniejszenie cukru dodanego oraz na rozpieszczenie naszych kubków smakowych. Dlatego dzisiaj przychodzę z propozycją na aromatyczne musli z jabłkiem i migdałami. Zawiera również siemię lniane, które jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – więcej o znaczeniu tych kwasów było w artykule 7 obszarów wspierania organizmu przez kwasy tłuszczowe omega-3. Domowe musli można dowolnie modyfikować.

Domowe cynamonowe musli jabłkowo-migdałowe z omega-3
Domowe musli to sposób na ograniczenie cukru dodanego. Można skomponować swoją ulubioną mieszankę.
Składniki
- 1 szklanka płatków, mieszanka np. owsianych, jęczmienny, orkiszowych
- 1 większa sztuka jabłka
- 1/2 szklanki migdałów, płatki
- 2 łyżki miodu lub innego płynnego słodzidła
- 3 sztuki goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki siemienia lnianego, całe
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Jabłko opłukać, usunąć niejadalne części i zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W misce wymieszać płatki, jabłko, miód (jeżeli nie jest płynny to należy wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej), cynamon i zmielone goździki. Wymieszać dokładnie.
- Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Co 10 min należy przemieszać.
- W międzyczasie podprażyć na suchej patelni siemię lniane. Jak przestygnie to zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu.
- Kiedy musli wystygnie to dodać siemię lniane i wymieszać. Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu do 3 dni.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze na 100 g musli:
ENERGIA – 249,6 kcal
BIAŁKO – 7,7 g
TŁUSZCZ – 9,9 g
WĘGLOWODANY – 33,8 g
w tym cukry* – 12,0 g
*wartość pochodzi z miodu, owoców, migdałów i płatków

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

