
Drobiowy gulasz paprykowy z orientalną nutą
Dzisiaj postanowiłam zrobić gulasz, bo przygotowałam za dużo papryki do przetworów. Nawet Domowemu Testerowi smakowało Zamiast kaszy wybrałam na szybko pieczywo o niskim indeksie glikemicznym.
Czy wiesz, że ostatni posiłek bogaty w węglowodany pomaga szybciej zasnąć? Jeżeli jednak posiada on wysoki indeks glikemiczny, to wpływa negatywnie na jakość snu. Więcej o diecie w Lampka wina przed snem? Niekoniecznie – Dieta na dobry sen.
Ostatnio mówi się więcej o wpływie indeksu glikemicznego (IG) na zdrowie. Producenci produktów spożywczych wychodzą nam naprzeciw i wskazują, które produkty mają niski IG. Dzięki temu szybciej można zrobić zakupy

Drobiowy gulasz paprykowy z nutą orientalną
Składniki
- 260 gramów mięsa drobiowego na gulasz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża papryka czerwona
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 czubata łyżeczka mąki orkiszowej/pszennej
Sposób przygotowania
- Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
- Drób obsmażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Dodać wodę zakrywając mięso do połowy. Dodać przyprawy.
- Dusić na małym ogniu ok. 45 minut.
- Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i sos sojowy. Dusić 15 min.
- Pod koniec zagęścić gulasz – rozprowadzić mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do gulaszu i gotować kilka minut.
- Podawać z pieczywem lub kaszą.
Dodatkowe propozycje obiadowe.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

