
Pyszny gulasz wołowy ze śliwkami suszonymi
Oryginalny gulasz nie tylko na rodzinny, niedzielny obiad. Dodatkowo potrawka wołowa ze śliwkami suszonymi to lekko słodkawa potrawa, przełamana ostrą papryczką. Idealnym dodatkiem będzie gruba kasza – gryczana lub pęczak – albo ziemniaki.

Pyszny gulasz ze śliwkami suszonymi
Składniki
- 400 gramów wołowiny
- 3 śliwki suszone
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- szczypta startej ostrej papryki
- liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól do smaku, szczypta majeranku, szczypta lubczyku
- mąka do zagęszczenia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę a śliwki w paseczki.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić mięso. Obsmażyć.
- Mięso podlać wodą (do 2/3 wysokości). Dodać liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, koncentrat i śliwki.
- Dusić na małym ogniu do miękkości – ok. 3 godz. W razie potrzeby podlać wodą.
- Pod koniec duszenia dodać paprykę.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 370 kcal
Białko – 43 g
Tłuszcz – 18 g
Węglowodany – 11 g
Wypróbuj inne przepisy na obiad.

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

