gulasz z wołowiny ze śliwką - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie
Przepisy

Pyszny gulasz wołowy ze śliwkami suszonymi

Oryginalny gulasz nie tylko na rodzinny, niedzielny obiad. Dodatkowo potrawka wołowa ze śliwkami suszonymi to lekko słodkawa potrawa, przełamana ostrą papryczką. Idealnym dodatkiem będzie gruba kasza – gryczana lub pęczak – albo ziemniaki.

gulasz z wołowiny ze śliwką - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie

Pyszny gulasz ze śliwkami suszonymi

Course obiad
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 400 gramów wołowiny
  • 3 śliwki suszone
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • szczypta startej ostrej papryki
  • liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól do smaku, szczypta majeranku, szczypta lubczyku
  • mąka do zagęszczenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę a śliwki w paseczki.
  • Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić mięso. Obsmażyć.
  • Mięso podlać wodą (do 2/3 wysokości). Dodać liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, koncentrat i śliwki.
  • Dusić na małym ogniu do miękkości – ok. 3 godz. W razie potrzeby podlać wodą.
  • Pod koniec duszenia dodać paprykę.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 370 kcal
Białko – 43 g
Tłuszcz – 18 g
Węglowodany – 11 g
Keyword gulasz, śliwka

Wypróbuj inne przepisy na obiad.

.
Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu