
Szybka jajecznica ze szpinakiem mrożonym i czosnkiem na śniadanie
Już jutro obchodzimy Europejski Dzień Śniadania. Dlatego przygotowałam przepis na szybkie i wytrawne śniadanie z jajkiem. Jajecznica ze szpinakiem mrożonym i czosnkiem to jedno z moich ulubionych porannych potraw. Nie wyobrażam sobie jajecznicy bez porządnej porcji warzyw.

Szybka jajecznica ze szpinakiem mrożonym i czosnkiem na śniadanie
Robiąc szybką jajecznicę, zawsze warto pamiętać o porcji warzyw. Mogą to być świeże, które mamy pod ręką lub mrożone. Kluczem do smacznej jajecznicy jest dobre jej przyprawienie.
Składniki
- 3 sztuki jajek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- 1 garść mrożonego szpinaku może być również świeży
- 1 ząbek czosnku
- do smaku pieprzu czarnego mielonego, odrobina gałki muszkatołowej i papryki słodkiej
Sposób przygotowania
- Rozgrzać patelnię z tłuszczem.
- Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia (pod przykryciem).
- Pod koniec wbić jajka, dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wymieszać.
- Smażyć do ścięcia białka.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 247 kcal
Białko – 20,4 g
Tłuszcz – 17,8 g
Węglowodany – 1,9 g
Poniżej inne inspiracje na śniadanie
Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.


