Kasza jęczmienna pęczak z aromatycznymi pieczarkami i rukolą
Przepisy

Kasza jęczmienna pęczak z aromatycznymi pieczarkami i rukolą – przepis

Jeżeli nie lubisz suchej kaszy do obiadu to ta propozycja jest dla ciebie! Kasza jęczmienna pęczak z duszonymi pieczarkami danie staje się bardziej aromatyczne i kolorowe. Jest to zdrowsze rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie kaszy bez sosu.

KASZA PĘCZAK Z PIECZARKAMI W TYMIANKU I ROZMARYNIE – SKŁADNIKI

Podane składniki mogą stanowić tylko inspirację do stworzenia własnej, ulubionej kompozycji. Jest to doskonały sposób na „posprzątanie” lodówki. Do przygotowania 2 porcji będzie potrzebne

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak – jest to jeden woreczek
  • ok. 125 g (6 sztuk) pieczarek
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • odrobina wody
  • zielenina – u mnie garść rukoli
  • pieprz i sól do smaku

KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK Z DUSZONYMI PIECZARKAMI – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do przygotowania potrawy będzie potrzebna deska, nóż i dwa garnki.

  1. Zacząć od ugotowania kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
  2. W międzyczasie pieczarki opłukać i pokroić na mniejsze części – u mnie w plasterki.
  3. Następnie wrzucić pieczarki do garnka, podlać odrobiną wody, dodać przyprawy i dusić do miękkości – ok. 5 min.
  4. Gotowe pieczarki wymieszać z kaszą i rukolą.

KASZA Z AROMATYCZNYMI GRZYBAMI I RUKOLĄ – WARTOŚĆ ENERGETYCZNA I ODŻYWCZA

Poniżej wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (50 g kaszy suchej), w 100 g oraz ze wszystkich podanych składników.

(kcal)(g)(g)(g)Bł (g)
1 porcja190,56,51,537,34,5
100 g152,45,241,1629,83,56
wszystkie składniki38113,12,974,58,9
E – energia, B – białko, T- tłuszcz, W – węglowodany, Bł – błonnik


Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagram Pani.Dietetyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *