
Kotlet warzywno-mięsny z brokułem i kaszą jaglaną
Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na roślinny kotlet Kotlet z buraka i kaszy jaglanej – pieczony . Osobiście bardzo mi smakował. Tym bardziej, że od pewnego czasu staram się odgraniczyć mięso. Niestety jest to bardzo trudne ponieważ w domu mam mięsożercę, dla którego obiad bez mięsa to nie obiad. Postanowiłam poszukać innego rozwiązania. Tym razem przygotowałam kotlety z mięsem, ale zdecydowanie z mniejszym jego udziałem – Kotlet z brokułu i kaszy jaglanej.

Kotlet z brokułu i kaszy jaglanej – mięsno-warzywny
Kotlet mięsno-warzywny to sposób na stopniowe ograniczanie mięsa.Kotlet najlepiej smakuje na ciepło. Można go przygotować do obiadu lub zrobić z niego burgera na kolację.
Składniki
- 1 sztuka brokułu
- 400 gramów mięsa mielonego u mnie drobiu
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Kaszę uprażyć na suchej patelni. Następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente).
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jego nóżkę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować al dente.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wrzucić brokuł i rozdrobnić go widelcem lub blenderem.
- Dodać mięso, odsączoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wyrobić dokładnie ręką.
- Formować średniej wielkości kotlety i kłaść na blaszkę. Piec ok. 45 min (w zależności od wielkości kotletów). W połowie pieczenia, obrócić kotlety na drugą stronę.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza 1 kotleta (1 porcja to 2-3 kotletów)
Energia – 75,6 kcal
Białko – 8,8 g
Tłuszcz – 0,7 g
Węglowodany – 8,1 g
Błonnik – 1,3 g
Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.
Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagram Pani.Dietetyczka.


