bernatowicz_agnieszka_zaowocuj_zdrowiem_dietetyk_online_szybki_prosty_zdrowy_przepis - burger kotlet z brokułów i kaszy jaglanej
Przepisy

Kotlet warzywno-mięsny z brokułem i kaszą jaglaną

Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na roślinny kotlet Kotlet z buraka i kaszy jaglanej – pieczony . Osobiście bardzo mi smakował. Tym bardziej, że od pewnego czasu staram się odgraniczyć mięso. Niestety jest to bardzo trudne ponieważ w domu mam mięsożercę, dla którego obiad bez mięsa to nie obiad. Postanowiłam poszukać innego rozwiązania. Tym razem przygotowałam kotlety z mięsem, ale zdecydowanie z mniejszym jego udziałem – Kotlet z brokułu i kaszy jaglanej.

bernatowicz_agnieszka_zaowocuj_zdrowiem_dietetyk_online_szybki_prosty_zdrowy_przepis - burger kotlet z brokułów i kaszy jaglanej

Kotlet z brokułu i kaszy jaglanej – mięsno-warzywny

Kotlet mięsno-warzywny to sposób na stopniowe ograniczanie mięsa.
Kotlet najlepiej smakuje na ciepło. Można go przygotować do obiadu lub zrobić z niego burgera na kolację.
Total Time 1 hr 15 mins
Course kolacja, obiad
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

  • 1 sztuka brokułu
  • 400 gramów mięsa mielonego u mnie drobiu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania
 

  • Kaszę uprażyć na suchej patelni. Następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente).
  • Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jego nóżkę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować al dente.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wrzucić brokuł i rozdrobnić go widelcem lub blenderem.
  • Dodać mięso, odsączoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wyrobić dokładnie ręką.
  • Formować średniej wielkości kotlety i kłaść na blaszkę. Piec ok. 45 min (w zależności od wielkości kotletów). W połowie pieczenia, obrócić kotlety na drugą stronę.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza 1 kotleta (1 porcja to 2-3 kotletów)
Energia – 75,6 kcal
Białko – 8,8 g
Tłuszcz – 0,7 g
Węglowodany – 8,1 g
Błonnik – 1,3 g
Keyword brokuł, burger, kotlet

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagram Pani.Dietetyczka.

Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu