kotlet z buraka i kaszy jaglanej - roślinny burger pieczony
Przepisy

Kotlet z buraka i kaszy jaglanej – pieczony

Kotlet z buraka i kaszy jaglanej to sycący posiłek. Składniki można przechowywać przez dłuższy czas. Przygotowując z nich roślinne kotlety można wykorzystać je jako składnik burgera z ulubionymi dodatkami lub zamiast mięsa do obiadu.

Pieczony kotlet z buraka i kaszy jaglanej – składniki

Do przygotowania kotletów z kaszy jaglanej kupiłam już ugotowane buraki. Warzywa są hermetycznie zapakowane i mogą być przechowywane w lodówce kilka miesięcy. Mogą zostać użyte do obiadu, ale również do kanapki. Można pokroić na plasterki lub zrobić z nich ćwikłę.

Do przepisu zostały użyte płatki drożdżowe nieaktywne i czarnuszka. Jeżeli nie posiadasz ich w domu to możesz zrobić bez nich. Poniższe składniki wystarczą do przygotowania ok. 15 kotletów z buraka i kaszy jaglanej. Składniki:

  • 180 g (szklanka) kaszy jaglana surowej
  • 500 g ugotowanych buraków (całe opakowanie kupnych już ugotowanych)
  • 50 g nasion słonecznika
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 60 g mąki (1/2 szklanki) – u mnie zwykła pszenna
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • pieprz czarny mielony, sól, kmin rzymski, papryka ostra
Kotlet z buraka i kaszy jaglanej pieczony

Pieczony burger z buraka i kaszy jaglanej – przepis

Kaszę do kotletów buraczanych warto przygotować wcześniej, aby wystygła – dzięki temu nie poparzymy się wyrabiając masę.

  1. Kaszę uprażyć na suchej patelni (pozbędziemy się w ten sposób gorzkiego posmaku). Następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
  2. Nagrzać piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. LEKKO odcisnąć nadmiar soku. Wrzucić do miski.
  5. Do miski dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i starty czosnek. Dodać resztę składników. Dobrze wyrobić masę ręką.
  6. Następnie uformować z nich kotlety (najlepiej średniej wielkości, ponieważ przy przewracaniu mogą rozwalać się) i umieścić na blaszce.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 40 min (po 20 minutach delikatnie przewrócić kotlety z buraka na drugą stronę).

Można podawać zamiast mięsa do obiadu, w postaci burgera lub z sosem na kolację.

Pieczony roślinny kotlet z buraka i kaszy jaglanej – wartość energetyczna i odżywcza

Poniżej wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (3 placki), na 100 g oraz ze wszystkich podanych składników.


E (kcal)(g)(g)(g)Bł (g)
1 porcja (185 g)38210,817,843,64,3
100 g206,55,99,623,62,3
wszystkie składniki191053,989,2218,021,7
E – energia, B – białko, T- tłuszcz, W – węglowodany, Bł – błonnik

Smakowitego!


Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagram Pani.Dietetyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *