
Kotlet z buraka i kaszy jaglanej – pieczony
Kotlet z buraka i kaszy jaglanej to sycący posiłek. Składniki można przechowywać przez dłuższy czas. Przygotowując z nich roślinne kotlety można wykorzystać je jako składnik burgera z ulubionymi dodatkami lub zamiast mięsa do obiadu.
Pieczony kotlet z buraka i kaszy jaglanej – składniki
Do przygotowania kotletów z kaszy jaglanej kupiłam już ugotowane buraki. Warzywa są hermetycznie zapakowane i mogą być przechowywane w lodówce kilka miesięcy. Mogą zostać użyte do obiadu, ale również do kanapki. Można pokroić na plasterki lub zrobić z nich ćwikłę.
Do przepisu zostały użyte płatki drożdżowe nieaktywne i czarnuszka. Jeżeli nie posiadasz ich w domu to możesz zrobić bez nich. Poniższe składniki wystarczą do przygotowania ok. 15 kotletów z buraka i kaszy jaglanej. Składniki:
- 180 g (szklanka) kaszy jaglana surowej
- 500 g ugotowanych buraków (całe opakowanie kupnych już ugotowanych)
- 50 g nasion słonecznika
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 60 g mąki (1/2 szklanki) – u mnie zwykła pszenna
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czarnuszki
- pieprz czarny mielony, sól, kmin rzymski, papryka ostra

Pieczony burger z buraka i kaszy jaglanej – przepis
Kaszę do kotletów buraczanych warto przygotować wcześniej, aby wystygła – dzięki temu nie poparzymy się wyrabiając masę.
- Kaszę uprażyć na suchej patelni (pozbędziemy się w ten sposób gorzkiego posmaku). Następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
- Nagrzać piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. LEKKO odcisnąć nadmiar soku. Wrzucić do miski.
- Do miski dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i starty czosnek. Dodać resztę składników. Dobrze wyrobić masę ręką.
- Następnie uformować z nich kotlety (najlepiej średniej wielkości, ponieważ przy przewracaniu mogą rozwalać się) i umieścić na blaszce.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika na 40 min (po 20 minutach delikatnie przewrócić kotlety z buraka na drugą stronę).
Można podawać zamiast mięsa do obiadu, w postaci burgera lub z sosem na kolację.
Pieczony roślinny kotlet z buraka i kaszy jaglanej – wartość energetyczna i odżywcza
Poniżej wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (3 placki), na 100 g oraz ze wszystkich podanych składników.
E (kcal) | B (g) | T (g) | W (g) | Bł (g) | |
1 porcja (185 g) | 382 | 10,8 | 17,8 | 43,6 | 4,3 |
100 g | 206,5 | 5,9 | 9,6 | 23,6 | 2,3 |
wszystkie składniki | 1910 | 53,9 | 89,2 | 218,0 | 21,7 |
Smakowitego!

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.
Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagram Pani.Dietetyczka.

