
Szybka zielona zupa – krem z brokułów z serkiem feta
Zazwyczaj zupy królują w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w szybki sposób dają uczucie ciepła. Natomiast w okresie wiosenno-letnim mogą stanowić szybki i lekki posiłek, kiedy mamy mniejszy apetyt. Przykładem takiej zupy jest krem z brokułów z serkiem feta. Nie ma ona dużo kalorii, więc na sam obiad nie wystarczy. Natomiast na II śniadanie czy kolację będzie w sam raz.

Zupa krem z brokułów i serkiem feta
Zazwyczaj zupy królują w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w szybki sposób dają uczucie ciepła. Natomiast w okresie wiosenno-letnim mogą stanowić szybki i lekki posiłek, kiedy mamy mniejszy apetyt.Przykładem takiej zupy jest krem z brokułów z serkiem feta. Nie ma ona dużo kalorii, więc na sam obiad nie wystarczy. Natomiast na II śniadanie czy kolację będzie w sam raz.
Składniki
- 1 sztuka brokułu
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 duża sztuka ziemniaka
- 1000 ml wywaru (u mnie są to 2 łyżki suszonej włoszczyzny namoczonej w ciepłej wodzie)
- do smaku pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
- 3 kromki pieczywa
- 50 gramów sera typu feta
Sposób przygotowania
- Warzywa opłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, a jego nogę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Zagotować bulion. Dodać warzywa, szczyptę gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu czarnego. Gotować ok. 20 min.
- Zblendować zupę na krem, kiedy lekko przestygnie. Można dodać więcej wody, jeżeli jest dla nas za gęsta.
- Z pieczywa zrobić tosty np. na suchej patelni. Ser pokroić w drobną kostkę.
- Krem podawać z tostem i serem.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 222,0 kcal
Białko – 10,5 g
Tłuszcz – 7,8 g
Węglowodany – 25,4 g
Błonnik – 5,9 g
Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka


