
Szybki krem z kalafiora z prażonym słonecznikiem i grzankami
Szybki i prosty krem z kalafiora z prażonym słonecznikiem i grzankami to lekka propozycja na II śniadanie lub kolację. Również może być na obiad jako jedno z dwóch dań. Krem jest aromatyczny, a chrupiące dodatki idealnie do niego pasują.

Krem z kalafiora z prażonym słonecznikiem i grzankami
Szybki i prosty krem z kalafiora z prażonym słonecznikiem i grzankami to lekka propozycja na II śniadanie lub kolację. Również może być na obiad jako jedno z dwóch dań. Krem jest aromatyczny, a chrupiące dodatki idealnie do niego pasują.
Składniki
- 1 sztuka kalafiora
- 1 duża sztuka ziemniaka
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka słonecznika
- 3 kromki pieczywa
- 1 000 ml wywaru (u mnie 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny namoczonej w ciepłej wodzie)
- opcjonalnie pieprz biały mielony, czosnek suszony
Sposób przygotowania
- Warzywa opłukać i usunąć niejadalne części. Ziemniaka pokroić w kostkę, a kalafior podzielić na mniejsze różyczki.
- Do gotującego się wywaru wrzucić warzywa i gotować ok. 20 min. Pod koniec przyprawić pieprzem i czosnkiem.
- Kiedy zupa lekko przestygnie to zblendować na gładki krem. Można dodać więcej wody jak będzie za gęsta.
- Słonecznik i pokrojony w kostkę chleb podprażyć na suchej patelni. Podawać z kremem.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 229 kcal
Białko – 11,2 g
Tłuszcz – 5,8 g
Węglowodany – 29,2 g
Błonnik – 9,0 g
Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka


