
Lunch z pieczonych warzyw i sera pleśniowego z orzechami
W okresie jesienno-zimowym mamy mniejszy wybór warzyw i owoców. Królują warzywa korzeniowe, które można użyć nie tylko do przygotowania rosołu lub sałatki jarzynowej.

Lunch z pieczonych warzyw i sera pleśniowego, z orzechami
Składniki
- 140 gramów kaszy bulgur lub innej
- 3 sztuki marchwi
- 1 sztuka korzenia pietruszki
- 1/4 sztuki korzenia selera
- 60 gramów sera pleśniowego
- 1 garść orzechów laskowych
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Warzywa opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika na ok. 35 minut.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Upieczone warzywa wymieszać z odsączoną kaszą. Dodać pokruszony ser i posiekane orzechy.
Inne pomysły na lunch

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

