
Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie jogurtowym
Proste danie dla miłośników makaronu i czosnku. Dzisiejsza propozycja pokazuje lekką wersję sosu na bazie jogurtu naturalnego zamiast śmietany.

Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie jogurtowym
Składniki
- 1 brokuł
- 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego
- 200 gramów mięsa z piersi kurczaka
- 220 gramów makaronu z pszenicy durum
- 2 ząbki czosnku
- do smaku pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Jogurt wyciągnąć z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.
- Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować w wodzie lub na parze do konsystencji al dente.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można ugotować razem z brokułem).
- Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, przyprawy i podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości mięsa.
- Wyłączyć palnik. Dodać brokuł wymieszany z jogurtem, 1/4 szklankę wody i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Podawać z makaronem.
Wartość odżywcza
1 porcja
Energia – 600 kcal
Białko – 49 g
Tłuszcz – 5 g
Węglowodany -86 g
Dodatkowe propozycje obiadowe.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

