
Szybki obiad dla zabieganych – makaron z tuńczykiem i pomidorami
Znajomość szybkich potraw potrafi uratować „życie”. Sprawdzają się doskonale produkty m.in. w puszkach takie jak tuńczyk. Mają długą datę ważności i można je przechowywać wiele miesięcy w szafce. Przygotuje się z nich szybkie i smaczne potrawy, kiedy brak czasu na gotowanie lub pusta lodówka.
Szybki makaron z tuńczykiem i pomidorami – składniki
Do przygotowania potrawy można użyć warzyw, które są akurat pod ręką. Dobrze sprawdzi się też kuskus. Osobiście sięgam po niego na wypadach weekendowych kiedy wiem, że nie będzie dostępu do kuchni.
Do przygotowania 2 porcji potrzeba:
- 1 puszka tuńczyka w oleju – najlepiej w oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek,
- 160 g makaronu o dowolnym kształcie – zwróć uwagę, aby był z pszenicy durum, makaron pełnoziarnisty też będzie dobrą opcją,
- ulubione warzywa – u mnie po 2 garści rukoli i pomidorków,
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
Zobacz także: Ryby – bardziej zdrowe czy zanieczyszczone?
Szybki obiad z rybą – przepis
Do przygotowania potrawy potrzebny będzie garnek z pokrywką, w którym będzie gotowany makaron. Przyda się również nóż. Warto pamiętać, aby makaron ugotować, a nie rozgotować.
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
- Rybę odsączyć.
- Warzywa opłukać. Pomidorki przekroić na pół.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Obiad z makaronem na szybko – wartość energetyczna i odżywcza
Poniżej wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (przepis jest dla 2 osób) oraz na 100 g.
E (kcal) | B (g) | T (g) | W (g) | Bł (g) | |
1 porcja | 450 | 29,5 | 12 | 57 | 6 |
100 g | 200 | 13,1 | 5,3 | 25,3 | 2,7 |
Smakowitego!

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych. Zapraszam na fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz na mój profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

