naleśniki z serem na słodko a la straciatella bezglutenowe z mąki kukurydzianej - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie
Przepisy

Naleśniki z serem na słodko a`la straciatella – mocno czekoladowe

Doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników z serem na słodko. Wystarczy dodać kakao do ciasta, czekoladę do farszu i mamy ciałkiem inne naleśniki. Propozycja a`la straciatella sprawdzą się na słodkie śniadanie w leniwy weekend lub na deser.

Składniki na naleśniki z serem na słodko

Poniższe składniki wystarczą na wykonanie ok. 6 sztuk samych naleśników.Natomiast farsz na 3-4 naleśniki – składniki:

  • 1 łyżeczka kakao,
  • 75 gramów mąki kukurydzianej,
  • 50 gramów mąki/skrobi ziemniaczanej,
  • 20 gramów oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 120 gramów sera twarogowego,
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego,
  • 1/2 garści posiekanej czekolady gorzkiej.

Naleśniki straciatella – sposób przygotowania

Sposób przygotowania naleśników straciatella jest podobny jak klasycznych.

  1. Najpierw wbić jajka do miski, dodać resztę składników na ciasto i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
  2. W międzyczasie wymieszać ser z jogurtem i czekoladą. Przykryć i włożyć do lodówki.
  3. Następnie na rozgrzanej patelni rozprowadzić niecałą chochelkę ciasta.
  4. Kiedy naleśnik zacznie odchodzić od brzegów patelni to przewrócić go na drugą stronę.
  5. Na koniec na gotowy naleśnik nałożyć farsz i złożyć go na 4 części.

Przepis na naleśniki z serem na słodko mogą stanowić bezę do dalszych modyfikacji ciasta lub farszu.Dodatkowo na koniec przygotowano wygodną wersję do druku.

naleśniki z serem na słodko a la straciatella bezglutenowe z mąki kukurydzianej - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie
Drukuj

Naleśniki z serem na słodko – a`la straciatella

Pyszna alternatywa klasycznych naleśników wykonana z ciasta bezglutenowego. Sprawdzi się na śniadanie lub deser.
Posiłek deser, śniadanie
Słowa kluczowe czekolada, naleśniki

Składniki

  • 1 łyżeczka kakao
  • 75 gramów mąki kukurydzianej
  • 50 gramów mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 20 gramów oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody
  • 125 gramów sera twarogowego
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 1/2 garści posiekanej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

  • Jajka wbić do miski, dodać resztę składników na ciasto i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
  • Ser wymieszać z jogurtem i czekoladą. Przykryć i włożyć do lodówki.
  • Na rozgrzanej patelni rozprowadzić niecałą chochelkę ciasta.
  • Kiedy naleśnik zacznie odchodzić od brzegów patelni to przewrócić go na drugą stronę.
  • Na gotowy naleśnik nałożyć farsz i złożyć go na 4 części.

Dodatkowo kilka przepisów na desery również z czekoladą. Natomiast inne słodkości można znaleźć pod tagime DESERY I WYPIEKI.


Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *