
Obiad z buraków czerwonych i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie
Obiad gotowany na parze lub w wodzie to nie jest jedyne rozwiązanie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Można również dusić bez wcześniejszego obsmażania. Dzięki temu można zrobić wiele soczystych i aromatycznych propozycji, jak obiad z buraków czerwonych i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie.

Obiad z buraków czerwonych i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie
Propozycja dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne przygotowanie potrawy. Dodatkowo jest to obiad z małą ilością tłuszczu.
Składniki
- 250 gram buraków, ugotowanych w sklepach dostępne są już ugotowanie i hermetycznie zapakowanie np. w Biedronce po 500 g – można w ten sposób zaoszczędzić czas
- 260 gram piersi z kurczaka lub indyka
- ½ małego opakowania jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- do smaku pieprzu czarnego
- 1½ łyżeczki natki pietruszki, posiekanej
- 100 gram kaszy jęczmiennej lub innego dodatku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Wyciągnąć jogurt z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso oczyścić, usunąć niejadalne części i pokroić w kostkę lub paseczki.
- Buraki pokroić na półplasterki.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, przyprawy i podlać wodą, aby nie przypaliło się. Wymieszać. Dusić kilka minut, aż mięso zetnie się.
- Dodać buraki i dusić ok. 15 min.
- Do gotowej potrawy dodać jogurt, olej i wymieszać. Podawać z pietruszką.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze na 1 porcję
ENERGIA – 400 kcal
BIAŁKO – 36 g
TŁUSZCZ – 7,3 g
WĘGLOWODANY – 46 g

Może spodobać się tobie również inny przepis z burakami Kotlet z buraka i kaszy jaglanej – pieczony

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

