Obiad z buraków i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie
Przepisy

Obiad z buraków czerwonych i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie

Obiad gotowany na parze lub w wodzie to nie jest jedyne rozwiązanie dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Można również dusić bez wcześniejszego obsmażania. Dzięki temu można zrobić wiele soczystych i aromatycznych propozycji, jak obiad z buraków czerwonych i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie.

Obiad z buraków i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie

Obiad z buraków czerwonych i drobiu w tymiankowo-rozmarynowym aromacie

Propozycja dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na tradycyjne przygotowanie potrawy. Dodatkowo jest to obiad z małą ilością tłuszczu.
Czas gotowania 30 mins
Posiłek obiad
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 250 gram buraków, ugotowanych w sklepach dostępne są już ugotowanie i hermetycznie zapakowanie np. w Biedronce po 500 g – można w ten sposób zaoszczędzić czas
  • 260 gram piersi z kurczaka lub indyka
  • ½ małego opakowania jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • do smaku pieprzu czarnego
  • łyżeczki natki pietruszki, posiekanej
  • 100 gram kaszy jęczmiennej lub innego dodatku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
 

  • Wyciągnąć jogurt z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.
  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Mięso oczyścić, usunąć niejadalne części i pokroić w kostkę lub paseczki.
  • Buraki pokroić na półplasterki.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, przyprawy i podlać wodą, aby nie przypaliło się. Wymieszać. Dusić kilka minut, aż mięso zetnie się.
  • Dodać buraki i dusić ok. 15 min.
  • Do gotowej potrawy dodać jogurt, olej i wymieszać. Podawać z pietruszką.

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze na 1 porcję
ENERGIA – 400   kcal
BIAŁKO – 36  g
TŁUSZCZ –  7,3 g
WĘGLOWODANY –  46 g
Słowa kluczowe buraki, drób
kotlet z buraka i kaszy jaglanej - roślinny burger pieczony

Może spodobać się tobie również inny przepis z burakami Kotlet z buraka i kaszy jaglanej – pieczony


Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu