
Zdrowy omlet na słodko – szybki bez ubijania
Punktem wyjścia był puszysty omlet biszkoptowy. Jednak jak to biszkopt, należy trochę czasu poświęcić, aby był puszysty. Dlatego powstała jego szybsza wersja, która traci na objętości, ale nie na smaku.

Zdrowy omlet na słodko – szybki bez ubijania
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej sprawdzi się również owsiana i zwykła pszenna
- 1 łyżka słodzidła np. erytrytolu
- garść owoców np. mrożonych wiśni
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
Sposób przygotowania
- Jajka wbić do miseczki. Dodać mąkę i słodzidło. Wymieszać na jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię z tłuszczem, a następnie przenieść na nią ciasto.
- Smażyć na małym ogniu pod przykryciem po kilka minut z każdej strony.
- Owoce umieścić w garnku i podlać odrobiną wody. Dusić do rozmrożenia. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotować chwilę aż zgęstnieje. Podawać z omletem.
Wartość odżywcza
1 porcja
Energia – 399 kcal
Białko – 16,7 g
Tłuszcz – 20,8 g
Węglowodany – 36,3 g
Wypróbuj innych przepisów z wykorzystaniem jajek.

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

