
Placki ziemniaczane inaczej – pieczone z marchewką
Pieczone placki ziemniaczane to kolejny przepis z ograniczeniem tłuszczu dodanego. Chociaż składniki takie same jak tradycyjnych (pomijając olej) to smak całkowicie innym. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub tworzyć samodzielne danie np. na kolację.
Na zdjęciu placki podane z jogurtem naturalnym i wędzoną makrelą. Jeżeli jesteś ciekawy dlaczego warto jeść ryby to zapraszam do artykułu Ryby – bardziej zdrowe czy zanieczyszczone ?

Placki ziemniaczane inaczej – pieczone z marchewką
Pieczone placki ziemniaczane to kolejny przepis z ograniczeniem tłuszczu dodanego. Chociaż składniki takie same jak tradycyjnych (pomijając olej) to smak całkowicie innym.Mogą stanowić dodatek do obiadu lub tworzyć samodzielne danie np. na kolację.
Składniki
- 600 gramów obranych ziemniaków
- 1 duża sztuka obranej marchewki
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka mąki/skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku (przy diecie łatwostrawne pominąć)
- opcjonalnie papryka słodka, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do warzyw dodać mąkę, skrobię, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Nakładać łyżką na blaszkę formując placki.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze na 100 g placka
ENERGIA – 105 kcal
BIAŁKO – 2,2 g
TŁUSZCZ – 1,5 g
WĘGLOWODANY – 21,8 g
Poniżej inne przepisy na placki

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

