
Pieczone placki mięsno-warzywne – kurczak z papryką
Placki z kurczaka i papryki to proste urozmaicenie obiadu, które spodoba się również najmłodszym. Zamiast papryki można użyć innych warzyw, które mamy akurat pod ręką. Placki będą smakować zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pieczone placki mięsno-warzywne z kurczaka i papryki
Proste urozmaicenie obiadu, które spodoba się również najmłodszym. Zamiast papryki można użyć innych warzyw, które mamy akurat pod ręką. Placki będą smakować zarówno na ciepło jak i na zimno.Dzięki metodzie pieczenia potrawa ma mniej tłuszczu.
Składniki
- 1 sztuka papryki czerwonej
- 250 gramów drobiu u mnie kurczak
- 3 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- 2 sztuki jajka
- opcjonalnie czosnek, papryka słodka, ziołowa prowansalskie, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Paprykę umyć. Usunąć niejadalne części papryki i mięsa, a następnie pokroić w małą kostkę.
- Do pokrojonych składników wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy. Wymieszać.
- Nakładać łyżką ciasto na blaszkę, formując placki.
- Włożyć do piekarnika na 30 min (czas pieczenia jest zależny od wielkości pokrojonego mięsa).
- Podawać z surówką i dodatkiem skrobiowym (kasza, ryż, ziemniaki) lub z ulubionym sosem na kolację.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze na 1 porcję (1/3 podanych składników)
ENERGIA – 188,5 kcal
BIAŁKO – 23,2 g
TŁUSZCZ – 4,7 g
WĘGLOWODANY – 13,9 g
Poniżej inne przepisy na placki
Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.


