
Szybkie pulpety w sosie chrzanowym z mięsa drobiowego
Ostatnio zauważyłam, że domownicy maja smaka na mięso mielone w różnej postaci. Nie widzę niczego złego w typowym kotlecie mielonym, kiedy jest raz na jakiś czas. Na co dzień staram się przygotowywać posiłki metodą pieczenia lub duszenia. Dzisiaj chciałam zaproponować szybkie pulpety w sosie chrzanowym z mięsa drobiowego.

Szybkie pulpeciki drobiowe w sosie chrzanowym
Pulpety są zrobione metodą duszenia, ale bez obsmażania, więc mają mniej tłuszczu. W przepisie jest mięso drobiowe, ale można użyć innego.
Składniki
- 260 gramów mięsa drobiowego, mielonego np. kurczaka
- 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny
- 1 szklanka wody zamiast wody i suszonej włoszczyzny można użyć bulionu
- 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka ilość wg. uznania
- 1 łyżeczka mąki orkiszowej lub innej do zagęszczenia
- 1/2 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta lubczyku, suszonego
Sposób przygotowania
- Suszoną włoszczyznę zalać szklanką ciepłej wody.
- Mięso dobrze wyrobić z pieprzem mielonym. Uformować małe pulpety.
- Na rozgrzaną patelnię wlać trochę wody. Kiedy pojawią się bąbelki, dodać pulpety.
- Obgotować pulpety z każdej strony. Dodać wodę z włoszczyzną i pozostałe przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. W połowie czasu dodać chrzan. Co jakiś czas przemieszać.
- Pod koniec duszenia rozprowadzić mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do pulpetów i wymieszać. Dusić 1-2 min.
- Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz z surówką.
Wartość odżywcza
Składniki odżywcze na 1 porcję
ENERGIA – 149,1 kcal
BIAŁKO – 29,0 g
TŁUSZCZ – 2,3 g
WĘGLOWODANY – 3,7 g
Zobacz inne propozycje na obiad

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

