
Sałatka z omega-3 – rukola, buraczki i orzechy włoskie
Kwasy tłuszczowe wspierają nasz organizm na różne sposoby. Nie wszystkie możemy wytworzyć, dlatego powinniśmy zadbać o dostarczenie ich z dietą. Wystarczy pamiętać o kilku składnikach każdego dnia, o których była mowa w Źródła omega-3 – 7 łatwo dostępnych produktów zwierzęcych i roślinnych . Dzisiaj propozycja przepisu bogatego w te kwasy tłuszczowe.

Sałatka z buraczkami, rukolą i orzechami włoskimi
Dzisiaj kolorowa i chrupiąca sałatka.Idealna jako dodatek do obiadu. Dodając do niej ser, nasiona roślin strączkowych, wędzoną rybę lub grillowane mięso, sprawdzi się także jako zbilansowany posiłek na śniadanie, lunch lub kolację.
Składniki
- 2 garści rukoli
- 2 średnie sztuki ugotowanych buraków
- 5 sztuk orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania
- Buraki obrać i pokroić w plasterki.
- Do miski wrzucić umytą i osuszoną rukolę. Dodać buraki.
- Sałatkę posypać pokruszonymi orzechami i polać olejem. Delikatnie wymieszać.
POZNAJ WIĘCEJ INSPIRACJI
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KWASACH TŁUSZCZOWYCH

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

