Prosta sałatka ze szparagami zielonymi w miodowo-musztardowym sosie_bernatowicz_agnieszka_zaowocuj_zdrowiem_dietetyk_online_szybki_prosty_zdrowy_przepis
Przepisy

Prosta sałatka ze szparagami zielonymi w miodowo-musztardowym sosie

Powoli zaczyna się sezon na kolorowe i aromatyczne warzywa takie jak zielone szparagi. Idealnie sprawdzą się na zupę krem lub sałatkę. Zielone szparagi są bogate w antyoksydanty (glutation i wiatmina C), foliany, flawonoidy (kwercetyna, rutyna) i prebiotyki (inulina).

Prosta sałatka ze szparagami zielonymi w miodowo-musztardowym sosie_bernatowicz_agnieszka_zaowocuj_zdrowiem_dietetyk_online_szybki_prosty_zdrowy_przepis

Prosta sałatka ze szparagami zielonymi w miodowo-musztardowym sosie

Sezon na zielone szparagi rozpoczęty.
Szparagi zawierają antyoksydanty, foliany i inulinę (naturalny prebiotyk). Sałatka idealnie pasuje do obiadu. Można dodać ser, jajko lub nasiona roślin strączkowych. Dzięki temu stworzymy pełnowartościowy posiłek np. na śniadanie lub kolację.
Czas gotowania 15 mins
Posiłek sałatka
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść rzodkiewki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania
 

  • Warzywa opłukać. Usunąć zdrewniałe końce szparagów.
  • Szparagi ugotować w wodzie lub na parze.
  • W misce umieścić rukolę, przekrojone na pół rzodkiewki i pokrojone na mniejsze części szparagi.
  • Przygotować sos. Wymieszać czarnuszkę, oliwę, musztardę i miód. Sałatkę polać sosem.
Słowa kluczowe sałatka, szparagi

Poniżej inne inspiracje


Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu