
Prosta sałatka ze szparagami zielonymi w miodowo-musztardowym sosie
Powoli zaczyna się sezon na kolorowe i aromatyczne warzywa takie jak zielone szparagi. Idealnie sprawdzą się na zupę krem lub sałatkę. Zielone szparagi są bogate w antyoksydanty (glutation i wiatmina C), foliany, flawonoidy (kwercetyna, rutyna) i prebiotyki (inulina).

Prosta sałatka ze szparagami zielonymi w miodowo-musztardowym sosie
Sezon na zielone szparagi rozpoczęty.Szparagi zawierają antyoksydanty, foliany i inulinę (naturalny prebiotyk). Sałatka idealnie pasuje do obiadu. Można dodać ser, jajko lub nasiona roślin strączkowych. Dzięki temu stworzymy pełnowartościowy posiłek np. na śniadanie lub kolację.
Składniki
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 2 garści rukoli
- 1 garść rzodkiewki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- Warzywa opłukać. Usunąć zdrewniałe końce szparagów.
- Szparagi ugotować w wodzie lub na parze.
- W misce umieścić rukolę, przekrojone na pół rzodkiewki i pokrojone na mniejsze części szparagi.
- Przygotować sos. Wymieszać czarnuszkę, oliwę, musztardę i miód. Sałatkę polać sosem.
Poniżej inne inspiracje

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

