zdrowe placukszki placki jaglane sibo - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie
Przepisy

Fit placki z maki jaglanej – szybkie i proste

Szybkie placuszki z mąki jaglanej polecają się na śniadanie. Można je w dowolny sposób modyfikować. Sprawdzą się również jako II śniadanie do szkoły lub pracy oraz smaczny deser po obiedzie.

Fit placki z maki jaglanej – szybkie i proste
Print

Fit placki z mąki jaglanej

Szybkie placuszki z mąki jaglanej polecają się na śniadanie. Można je w dowolny sposób modyfikować. Sprawdzą się również jako II śniadanie do szkoły lub pracy oraz smaczny deser po obiedzie.
Course deser, II śniadanie, śniadanie
Keyword mąka jaglana, placki
Porcje 1 porcja

Składniki

  • 1 jajko
  • 40 gramów mąki jaglanej lub pszennej, orkiszowej, owsianej
  • słodzidło np. miód, erytrytol
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

  • Wyciągnąć jogurt z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.
  • Do miseczki wbić jajko. Dodać mąkę, jogurt, słodzidło i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Patelnię rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu. Ciasto nakładać łyżką. Smażyć kilka minut z każdej strony.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza 1 porcji z użyciem mąki jaglanej i erytrytolu
Energia 286 kcal
 
Białko 12,5 g
 
Tłuszcz 12,5 g
 
Węglowodany 31,1 g
 
Błonnik 1,6 g 

PONIŻEJ INNE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM JAJEK

Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.

Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem

Instagram pani.dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu