
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem na orkiszowym spodzie
Tarta nie musi być tylko na słodko. Z wytrawnym farszem sprawdzi się na obiad i kolację w rodzinnym gronie lub jak przyjdą goście. Tarta ze szpinakiem zrobiona jest na spodzie z mąki orkiszowej, co stanowi zdrowszą alternatywę dla mąki pszennej.

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem na spodzie orkiszowym
Pomysłowy obiad lub kolacja, która zadziwi niejednego gościa. W składzie szpinak z kurczakiem. Można mięso zamienić na inne źródło białka – nasiona roślin strączkowych, ser. Spód wykonany z mąki orkiszowej, która jest zdrowszym zamiennikiem pszennej.
Składniki
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 200 gramów piersi z kurczaka
- do smaku pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, sól
- 3 ząbki czosnku
- 200 gramów mąki orkiszowej
- 80 gramów miękkiego masła
- ⅓ szklanka ciepłej wody
- 2 sztuki jajka
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Wyciągnąć jogurt z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.
- Do miski wsypać przesianą mąkę, miękkie masło i 1 jajko. Dodawać stopniowo wodę. Dokładnie wyrobić ciasto, aby było elastyczne. Jeżeli będzie za rzadkie, to dodać mąki, a jak za twarde – wody.
- Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć do lodówki na ok. godzinę.
- W międzyczasie przygotować farsz. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością wody, obsmażyć mięso z przyprawami. Dodać szpinak i rozdrobiony czosnek. Smażyć do rozmrożenia warzyw i odparowania wody. Zostawić do przestygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki. Rozwałkować je na stole z podsypaną mąką. Ciasto przenieść na blaszkę i delikatnie docisnąć do formy. Nadmiar ciasta usunąć nożem, resztę ponakłuwać widelcem. Na ciasto nałożyć obciążenie np. okrągłą blaszkę. Piec 10 min.
- Na tartę nałożyć farsz. Wymieszać jajko z jogurtem. Polać nimi farsz szpinakowy.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30 minut.
Wartość odżywcza
1 porcja
Energia – 580 kcal
Białko – 33,3 g
Tłuszcz – 29,5 g
Węglowodany -48,1 g
Błonnik – 9,9 g
ZAINSPIRUJ SIĘ INNYMI PRZEPISAMI NA OBIAD Z PIEKARNIKA

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka.

