
Fit zdrowe batony z płatków owsianych i bakalii – przepis
Przepis na zdrowe batony. Czyli jakie? Przede wszystkim posiadają minimalny skład. Dodatkowo jest on tak skomponowany, aby nie podnosił za szybko glukozy po posiłku. Dodatkowo przepis na zdrowe batony można łatwo przerobić na bezglutenowy i beznabiałowy deser.
Aktualnie mamy do wyboru wiele przekąsek, które są uważane za zdrowe. Jednak co to znaczy? Dla niektórych jest to mniejsza ilość kalorii, większa zawartość białka lub brak dodanego cukru białego. Dlatego warto przed zakupem zobaczyć co producent wypisał na opakowaniu, bo często taki batonik nie różni się niczym od batoników “zakazanych”. Oczywiście korzystanie z gotowych przekąsek nie jest złe, jeżeli pamiętam, aby dostarczyć też wartościowe produkty.
Fit batony – przepis na ok. 13 sztuk
- 200 g płatków – proponuje owsiane, ze względu na dużą obecność błonnika rozpuszczalnego, który spowalnia wchłanianie cukru – glukozy, do krwiobiegu,
- 100 g ulubionych bakalii m.in. orzechów włoskich, ponieważ mają w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu protekcyjnym na serce,
- 1 łyżka kakao, które jest źródłem magnezu i antyoksydantów,
- 1 jajko,
- ¼ szklanka mleka 1,5% – można zamienić na mleko bez laktozy lub na napój roślinny (najlepiej fortyfikowany, czyli wzbogacony w witaminę D i wapń),
- wg uznania słodzidło – u mnie łyżka erytrytolu, który nie ma w sobie kalorii, można również użyć miód, ksylitol lub zwykły cukier – bez względu na wybór, pamiętaj, że cukier to cukier i ma w sobie pewne ilości kalorii.
Jak zrobić baton z płatków owsianych?
- Najpierw nagrzać piekarnik do 180°C.
- Następnie wbić jajka do miski, dodać resztę składników i dobrze wymieszać łyżką.
- Gotową masę przenieść na blaszkę wyłożoną papierem. Im większe naczynie, tym cieńsze batony.
- Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
- Na koniec jak całkowicie wystygną, należy pokroić wg uznania.
Zdrowe batony – wartość energetyczna i odżywcza
Jeszcze na koniec wartość energetyczną 1 batonika, całej porcji (13 batoników) oraz na 100 g – w zdrowych batonach uwzględniono płatki owsiane, orzechy włoskie, kakao, jajko, mleko krowie 1,5% i erytrytol.
Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 372 | 13 | 20 | 34 | 5 |
1 batonik | 117 | 4 | 6 | 11 | 2 |
cała porcja (13 batoników) | 1526 | 53 | 81 | 140 | 22 |
NA KONIEC JESZCZE INNE PRZEPISY Z KATEGORII DESERY I WYPIEKI.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami to zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych.
Fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz Instagramie Pani.Dietetyczka.
.

