zupa porowa krem z serkiem topionym - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie
Przepisy

Zupa porowa – krem z serkiem pleśniowym i grzankami

Pyszna i rozgrzewająca zupa typu krem. Idealnie sprawdzi się jako pierwsze danie lub lekki posiłek na kolację. Por nadaje jej ostrości. Dodatkiem jest słony ser pleśniowy, więc nie ma potrzeby korzystania z soli.

zupa porowa krem z serkiem topionym - bernatowicz agnieszka zaowocuj zdrowiem dietetyk online nowa sól przepisy zdrowe gotowanie

Zupa porowa krem z serem pleśniowym

Course obiad
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 200 gramów pora pokrojonego w talarki
  • 1 łyzka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 duża sztuka ziemniaka
  • 1000 ml wywaru
  • do smaku pieprz czarny mielony
  • 2 kromki pieczywa
  • 50 gramów sera pleśniowego

Sposób przygotowania
 

  • Warzywa opłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Zagotować bulion. Dodać warzywa i pieprz czarny mielony. Gotować ok. 20 min.
  • Zblendować zupę na krem z olejem, kiedy lekko przestygnie. Można dodać więcej wody, jeżeli jest dla nas za gęsta.
  • Z pieczywa zrobić tosty np. na suchej patelni. Ser pokruszyć.
  • Krem podawać z tostem i serem.

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 225,0 kcal
Białko – 8,5 g
Tłuszcz – 13,4 g
Węglowodany – 23,0 g
Błonnik – 3,6 g
Keyword krem, zupa

Wypróbuj innych przepisów na zupy typu krem.

Agnieszka-Bernatowicz-Dietetyk-online

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –

fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu