
Zupa porowa – krem z serkiem pleśniowym i grzankami
Pyszna i rozgrzewająca zupa typu krem. Idealnie sprawdzi się jako pierwsze danie lub lekki posiłek na kolację. Por nadaje jej ostrości. Dodatkiem jest słony ser pleśniowy, więc nie ma potrzeby korzystania z soli.

Zupa porowa krem z serem pleśniowym
Składniki
- 200 gramów pora pokrojonego w talarki
- 1 łyzka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 duża sztuka ziemniaka
- 1000 ml wywaru
- do smaku pieprz czarny mielony
- 2 kromki pieczywa
- 50 gramów sera pleśniowego
Sposób przygotowania
- Warzywa opłukać. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
- Zagotować bulion. Dodać warzywa i pieprz czarny mielony. Gotować ok. 20 min.
- Zblendować zupę na krem z olejem, kiedy lekko przestygnie. Można dodać więcej wody, jeżeli jest dla nas za gęsta.
- Z pieczywa zrobić tosty np. na suchej patelni. Ser pokruszyć.
- Krem podawać z tostem i serem.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza 1 porcji
Energia – 225,0 kcal
Białko – 8,5 g
Tłuszcz – 13,4 g
Węglowodany – 23,0 g
Błonnik – 3,6 g
Wypróbuj innych przepisów na zupy typu krem.

Chcesz być na bieżąco z artykułami i przepisami? Zapraszam do obserwacji moich kanałów społecznościowych –
fanpage A.M.Bernatowicz – zaowocuj zdrowiem oraz profil na Instagramie Pani.Dietetyczka

